De Voorlinie van TPG gesitueerd op luchtfoto's:
De Voorlinie van TPG in de zone Betsberg tot de Spoorlijn Oostende-Brussel
Klik op de kleine fotootjes voor de detailfiches. |
Op onderstaande luchtfoto's kan u op de stipjes drukken en zo uitkomen bij de bunker die aldaar is/was gelokaliseerd. Omdat de voorlinie de ganse bunkerlinie besloeg, werd dit opgesplitst in een aantal foto's. We vervolgen de voorliniebunkers vanaf Weerstandsnest Betsberg tot de spoorlijn Oostende-Brussel. We vinden 8 voorliniebunkers, 3 vooruitgeschoven voorliniebunkers en 1 S-bunker terug.
De positionering van de bunkertjes is vrij correct indien u gebruik maakt van de standaard Internet Explorers en bv firefox. Google Chrome geeft in dit geval afwijkende positioneringen van de bunkers op de foto's. Hetzelfde zou zich ook kunnen voordoen met nog andere internet-explorers. Mijn excuses voor dit ongemak.
Enkele duidelijke referentiepunten op onderstaande 1e foto, de aansluiting van de voorlinie vanaf weerstandsnest Betsberg in de richting van de spoorlijn Oostende-Brussel te Kwatrecht (Wetteren):
- De concentratie aan bunkers (gegroepeerde gele stipjes), is het weerstandsnest Betsberg. links van de foto (noord naar zuid, lichtjes kronkelend) is Hoek Ter Hulst.
- De zuidkant van de bunkerlinie wordt gevormd door de Meerstraat.
- De grote weg meer naar rechts, schuin naar beneden lopend, is de Geraardsbergsesteenweg.
- Het donkere centrale bos is Betsberg bos.
|
(Blauw: nog bestaande voorliniebunkers / Geel: andere bunkers)
De lokatie van de bunkers tussen Betsberg en de spoorlijn Oostende-Brussel:
- Op bovenstaande foto beginnen we verder de linie af te lopen vanaf de rechter kant van het weerstandsnest Betsberg (22 gele stippen op de foto).
- Links van Betsberg nog 2 voorliniebunkers die we op vorige webpagina reeds besproken en lokaliseerden, namelijk A31 en A32.
- Aan de rechter kant van Betsberg zien we reeds de eerste 3 voorliniebunkers in de zone Betsberg tot de spoorlijn Oostende Brussel, namelijk A33 gelegen langs de Wulgenstraat (heden afgesloten door een tractorsluis).
- Iets hogerop liggen A34 en A35, beiden gelegen aan één en dezelfde boerderij. In een weiland horende bij dezelfde boerderij ligt trouwens ook nog Be22.
- Meer achteruit nog een achterliniebunker, B36.
Enkele duidelijke referentiepunten op onderstaande 2e foto:
- De grote hoofdweg van linksonder naar schuin rechtsboven is de Wettersesteenweg die eenmaal op grondgebied Wetteren de Oosterzelesteenweg wordt.
- Noordelijk van deze steenweg en dus binnen het bruggenhoofd gelegen, het dorpje Gijzenzele.
- Tussen de steenweg en het dorp Gijzenzele, het fel bevochten halve-maanbos te Gijzenzele. Dit bos is heden qua vorm zeker niet meer origineel zoals toen. Ten tijden van mei 1940 had het echt een half maanvormig uitzicht.
|
(Blauw: nog bestaande voorliniebunkers / Geel: andere bunkers)
De lokatie van de bunkers tussen Betsberg en de spoorlijn Oostende-Brussel:
- Volledig links in de onderhoek zien we nog één bunkertje van het weerstandsnest Betsberg, Be12.
- Rechts hiervan de zware bunker A33.
- Hogerop de bunkers A34 en A35 bij dezelfde boerderij.
- Kort tegen de steenweg lagen 3 zware vooruitgeschoven bunkers. Allicht de zwaarst bevochten bunkers van de bunkerlinie. De Av10 (de molenbunker), Av11 ( de schaapstalbunker) en de Av12 (eveneens een kanonbunker met een koepel). Ook hier heeft men gepoogd de frontlijn voor het dorp te houden door deze extra 3 vooruitgeschoven bunkers terwijl de eigenlijk voorlijn dwars door het dorp van Gijzenzele liep met de bunker A36 op de kop van het dorp. A37 lag er kort tegen tussen de huizen.
- A38 is heden heel moeilijk terug te vinden en niet bereikbaar zonder over privéterrein te lopen.
- Meer achteruit het dorp Gijzenzele reeds een aantal bunkers van de steunlinie, respectievelijk C16, D17 en D18.
Enkele duidelijke referentiepunten op onderstaande 3e foto:
- Centraal de zwevende rotonde gevormd door de Oosterzelesteenweg en de E40 autosnelweg.
- De kaarsrechte lijn rechts van de autosnelweg is de spoorlijn Oostende Brussel.
- Het grote kruispunt rechts is dit van de Oosterzelesteenweg met de Gentsesteenweg. Het kruispunt zelfs is beter gekend als het Bourgondisch Kruis.
|
(Blauw: nog bestaande voorliniebunkers / Rood: verdwenen voorliniebunkers / Geel: andere bunkers)
De lokatie van de bunkers tussen Betsberg en de spoorlijn Oostende-Brussel:
- Links zie je nog net A38 liggen.
- Tussen de oprit van de E40 richting Gent en de snelweg zelf, in een huidig stukje groenzone, moet de bunker A39 gelegen hebben (ware hij niet afgebroken).
- De volgende voorliniebunker A40 ligt in de voortuin van de school Mariagaard.
- Beneden de spoorwegbrug lagen de twee speciale bunkertjes S5 en S6, beiden afgebroken in 2006.
- Aan de overkant van de spoorlijn ligt de mitrailleurbunker Av13.
- Langs dezelfde spoorlijn ligt meer achteruit nog D19, een steunliniebunkertje.
- Nog juist bovenaan op de foto, de vooruitgeschoven bunker Av14.
- Merkwaardig genoeg lagen voor het kruispunt het Bourgondisch Kruis nog 2 bunkers, A45 werd afgebroken bij verbredingswerken aan de steenweg. A46 staat er nog steeds. Merkwaardig is wel dat beide bunkers een bunkernummer van een voorliniebunker kregen terwijl het toch wel duidelijk twee sterk naar voor geschoven bunkers zijn en het logischer had geweest ze te beschouwen als vooruitgeschoven bunkers.
|
|